Amerika gyászol

Megrendítő hír rázta meg a galoppvilágot: a rettegett kólika ismét áldozatot szedett. És megint egy bajnokot vitt el tőlünk.

Amikor Overdose járt ugyanígy, rengetegen kérdezték tőlünk: “Hogyan lehetséges ez? Hát nem figyelnek eléggé egy ilyen kaliberű lóra? Mit tettek ezek az emberek, hogy ez megtörténhetett?” Itt van kérem, az újabb bizonyíték rá (bár ne lenne így!), hogy ha olyan súlyos mértékben, derült égből villámcsapásként lép fel a kólika, tehetünk mi, bármit, előfordulhat, hogy akkor sem tudjuk megmenteni azt a felbecsülhetetlen értékű lóéletet…

Shared Belief esetében is pontosan ez történt: azonnal megtettek mindent, kórházba szállították, életmentő műtétbe kezdtek a legjobb szakemberek, és csak egy halovány reménysugár volt arra, hogy talán sikerül. Mindannyiunk óriási bánatára nem így lett, el kellett őt engednünk.

Egy igazi bajnok volt! A Candy Ride apaságú négyéves herélt kétévesen a legjobb méncsikó volt az Államokban, és háromévesen is a legjobbak közé tartozott. Bátran kijelenthetjük, hogy az amerikai sajtó nagymértékben elnyomta őt a California Chrome-láz miatt, egészen addig, amíg ő idén februárban a földbe nem döngölte a szintén jobb napokat élt (ám jövőre visszatérő) sárgát.
12 versenyt futhatott rövid élete során. Kettő kivételével mindegyikben elsőként galoppozott át a célvonalon, sorozatnyerő volt. 5 győzelmét a legfelsőbb szinten aratta, közel 3 millió dollárt keresett. Két veresége is érdekes: tavaly novemberben az ominózus BC Classicban szorult a negyedik helyre (miután a nyerő Bayern csúnyán nekigaloppozott), míg idén áprilisban a Gr2-es Charles Town Classic Stakes futamában lesérült, és nem tudta befejezni a versenyt. Azóta nem is állhatott starthoz, de már újból tréningben volt. Tegnap a munka után jelentkeztek nála a súlyos kólikás tünetek, teljesen váratlanul…

Mindenkit sokkolt a szörnyű hír. Búcsúként álljanak itt a Hall of Fame zsoké, Mike Smith szavai, aki 12 versenyéből 8-szor volt a társa, és a következőket mondta, mikor értesült élete egyik legjobb lovának elvesztéséről: “Minden nap úgy keltem fel, hogy arra vártam, újra együtt lehessek vele. Nagyon hálás vagyok azért, hogy az életének a része lehettem. Őszinte részvétem mindenkinek, aki kapcsolatban állt vele, tudom, hogy ők is ugyanígy szenvednek… R.I.P. Bajnok!”

Kiss Barbara

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr5418504420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása