Winx méltó utódja?

A gyepről a mennyekbe!

via.jpg

Ezen (nálunk őszi) időszakban vasárnapi ausztrál tematikájú cikkeinknek mindne alkalommal adhatnánk „lóversenyünnep” címet, és nem is túloznánk. Önök (és mi is persze) megunnák ezt és nem olvasnák el, hogy mi is történik ezeken a fantasztikus szombati reggeleken.

A múlt heti Everest nap után magasra került a léc, de Moonee Valley Racing Club prominensei megoldották a feladatot.

Mielőtt rátérnénk a Cox Plate 104. kiadására mondjuk el, hogy Sydneyben, El Castello (Castelvecchio) favorithoz méltón nyerte a Gr1-es Spring Champion Stakest, míg háromnegyed órával később Belclare (Per Incanto) győzött a kétmillió dolláros The Invitation-ben (Gr2).

Ezt követően minden szem Mooney Valley-ra szegeződött. A szervezők nemes egyszerűséggel „Australia’s Best Race”-nek nevezik a 2040 méteres, ötmillió dolláros Cox Plate-et, amely Winx gálaelőadásai óta nem látott győzelmet hozott. A most ötödjére győztes Chris Waller idomítottja, Via Sistina ugyanis nyolc hosszal verte a japánok büszkeségét, a végül második Prognosist, míg tízzel Broadsidinget. A mezőny nagy részét pedig távolozta. 2:01.7-es ideje sokkal jobb, mint az eddigi, Winx által tartott pályarekord (2:02.94)!


Beharangozónknak azt a címet adtuk, hogy „hétévesek csatája a Cox Plate-ben”, ami be is jött, hiszen az első két helyen célba érő telivér valóban hétéves már, de a végül győztes Fastnet Rock kancával mi nem számoltunk. Egész pontosan a fogadók, hiszen mi a három (akkor) leginkább fogadott telivért írtuk bele cikkünkbe. (Mr Brightside végül negyedik, míg Pride of Jenni csak nyolcadik.)

A győztes lovas, csatlakozott a századosok táborához, de J-Mac, a legfiatalabbként, 32 évesen lett tagja az elitnek.

Mindezt úgy, hogy a világsajtót bejárta a kép kedden, hogy a friss bajnok ledobta McDonaldot és miután közel 5 kilométert szaladt, Chris Waller vezette vissza az istállóba. Márpedig egy ilyen esés után olyan komoly, alapos állatorvosi vizsgálatnak vetik alá a lovat, hogy a csapat egyáltalán nem lehetett biztos a szombati indulásban.

 A vizsgálatok nem mutattak ki sérülést, így indulhattak, és J-Mac megmutatta, hogy a Cox Plate az ő futama, amiben az első helyet immár három éve nem engedi át másnak (Romantic Warrior és Anamoe két korábbi győztese. Hugh Bowman után ő a második zsoké, aki három egymást követő évben lett itt bajnok). McDonaldot egyébként – teljesen jogosan - 2000 dolláros pénzbírsággal sújtották a cél előtti „pózolásért”, de ez aligha csökkenti a lenyűgöző utazás eufóriáját.

Kép Kép: @FOBRacing

„Ez a legendák dolga” – mondta később Bruce McAvaney, a Channel 7 legismertebb sportkommentátora. „Egészen Winx-szerű volt, ennél jobbat nem kapsz... egyszerűen figyelemre méltó.”

Hát ennél nagyobb dicséretet nem kaphat egy telivér. A közösségi médiát el is árasztották a dicsőségét harsogó posztok.

Az ír tenyésztésű kanca egyébként Európában kezdte karrierjét és a 2019-ben a Tattersalls December Yearling árverésén 5,000 Guineas-ért cserélt gazdát. Most több, mint 3,6 M GBP nyereménynél tart.

Jövő hétvégén nem Ausztrália, hanem az USA kerül fókuszba, hiszen jön a Telivér Világbajnokság, amelyet már hétfőn és kedden elkezdnünk felvezetni a Favoriton.

Nyitókép: @Betfair_Aus X

A bejegyzés trackback címe:

https://derby.blog.hu/api/trackback/id/tr1618716820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása